Vad är naturkosmetik?

Eterisk olja

Inom Naturkosmetiken använder man sig utav förnyelsebara råvaror som är baserade på kallpressade vegetabiliska oljor samt eteriska oljor och örter. Ingredienserna kommer ifrån växtriket och man använder antingen vildodlade, ekologiska eller biodynamiskt odlade växter.
Naturkosmetisk hud- och kroppsvård har ett naturligt samspel mellan människa och natur, vilket i sin tur leder till att vårt kretslopp inte tar skada av de produkter vi använder och att det bryts ner i naturen på ett icke miljöbelastande sätt.

 • Ingredienserna är biologiskt nedbrytbara – dvs. bryts lätt ner i naturen.
 • Ej testade på djur.
 • Konservering sker genom naturliga (ex. eteriska oljor) eller naturidentiska ämnen.
 • Mineraloljor (ex. paraffin, vaselin) eller silikoner får ej förekomma.
 • Fullständig innehållsförteckning ska finnas på produkten.
 • Inga syntetiska färg- eller doftämnen får förekomma.
 • Vegetabiliska kallpressade oljor, eteriska oljor och örter har alla terapeutiska egenskaper som inte de mineraloljebaserade produkterna har. (läs mer om dess egenskaper längre ner).
 • De innehåller livsnödvändiga (essentiella) fettsyror för uppbyggandet av kroppens celler.
 • Stimulerar huden att bli mer självförsörjande, få bättre cirkulation och bättre näringsupptag. Ökar även till självläkning samt motståndskraft
 • Naturkosmetiska produkter är kontrollerade av olika provningsinstitut som ex. BDIH, Natrue.

Konventionella produkter sägs idag innehålla ”naturliga och biologiska ingredienser, men man måste vara uppmärksam här. Skillnaden är stor mellan ”naturlig/biologisk” och Naturkosmetisk/ekologisk hudvård. Istället för att ge vår hud näring så är de konventionella produkterna beroendeframkallande och tar över hudens egna funktioner.

 • Den innehåller ingen näring och inga essentiella fettsyror.
 • Är miljöbelastande. Bryts ner dåligt i naturen och förorenar våra vattendrag och vår jord.
 • Lägger sig som en tunn hinna på huden och täpper till porerna. Detta leder till att huden inte kan ta upp viktiga fettlösliga vitaminer som bygger upp och stärker våra celler.
 • Utvinns ur icke förnyelsebar råvara, dvs. från råolja som även används till framställning av bensin, asfalt, paraffin, vaselin.
 • Förstör hudens karaktär efter längre tids användning. Huden blir beroende av det syntetiska fettet vilket gör att huden till slut blir torr och livlös – en ond cirkel har skapats

Vanligt förekommande ingredienser i konventionella produkter är bl.a:

MINERALOLJA: Utvinns ur fossilt bränsle. En restprodukt av eldningsolja dvs. kommer från den petrokemiska industrin och finns i 95% av alla hudvårdsprodukter idag. Billig att framställa, helt död och näringsfattig olja.

PROPYLENGLYKOL: Är en flervärdesalkohol som även denna är en restprodukt från oljeindustrin. Finns i hudvård, make-up, deodoranter, livsmedel (där E477, E405 fungerar som emulgeringsmedel).

PEG-oljor: Det här är visserligen vegetabiliska oljor men för att göra dem vattenlösliga så har man använt sig av ett lösningsmedel. Rester av lösningsmedel finns kvar i dessa oljor.

TRICLOSAN: Används i hygienartiklar såsom tandkräm, deodoranter, kosmetika. I USA klassas detta som ett bekämpningsmedel och det sägs att detta antimikrobiella medel är en av orsakerna till att allergier ökar i omfattning.

TRIETHANOLAMIN/DIETHANOLAMIN: Även denna kommer från den petrokemiska industrin och är kraftigt irriterande på hud och ögon. Detta är en stark tensid (rengörande ämne) som även löser upp fettet på huden och förstör vår syramantel (ett skyddande skikt bestående av fett, svett, döda hudceller etc.)

Kort om vegetabiliska samt eteriska oljor

Vegetabiliska oljor

Den kallpressade vegetabiliska oljan är den bästa då den har nästan alla fettlösliga näringsämnen i sig. Den anses ha mycket höga näringsvärden både invärtes och utvärtes. Den har även smak, doft, färg. Dess fysiska egenskaper är att de kan vara allt från mycket feta till torra. Ju torrare oljan är desto snabbare absorberas oljan på huden. De terapeutiska egenskaperna är att oljan skyddar huden mot kyla, vind, vatten, sol, kemikalier, kläder etc. Oljorna är även rengörande, mjukgörande, har en förmåga att vårda och läka skadad hud. Kan även öka hudens cirkulation och värme samt är ph-reglerande. Exempel på vegetabiliska oljor är: vetegroddsolja, nyponfröolja, olivolja, ricinolja.

 

Eteriska oljor

En äkta eterisk olja framställs enbart genom vattendestillation. Eteriska oljor är 50-100 gånger starkare än själva örten/växten vilket innebär man måste vara mycket försiktig när man använder sig utav dessa kraftfulla droppar. Samtliga eteriska oljor är antiseptiska, descinficerande, antivirala(jobbar på virus), antifungus(förebygger/behandlar svamp). Exempel på några eteriska oljor är: lavendel, tea-tree, bergamott, cypress.

Ekologiska vegetabiliska oljor, eteriska oljor samt örter stimulerar hudens olika funktioner och stödjer, stärker, bygger upp och läker huden. De innehåller mängder med essentiella fettsyror och antioxidanter som ”matar” vår hud. Huden är som sagt kroppens största organ och den både andas och äter och det är vår skyldighet att se till att den inte blir tilltäppt med petrokemiska ämnen och förlorar sin uppgift: att vara just självförsörjande!